Läsarfråga: Ordinalskalor som beroende variabel

Q: Jag har ett svagt minne av att jag under en lektion i kvantitativ metod hörde att ordinalskaltyper kan behandlas som kontinuerliga utfallsvariabler i multivariat regressionsanalys om de har 5 skalsteg eller mer. Stämmer detta?

A: Ja, det är ju lite fusk, men det är väldigt vanligt att man gör så. Det finns ingen gräns vid just 5 skalsteg, men det är ett vanligt riktvärde. Det beror lite på vad skalstegen betyder också. Jag gissar att det är en enkätfråga som är din variabel, och då är det bra om svarsalternativen ser lika ut på var sin sida om en mittpunkt, till exempel ”Mycket bra, ganska bra, varken bra eller dåligt, ganska dåligt, mycket dåligt”.

Jag har skrivit lite mer om det i ett annat inlägg, här:
https://spssakuten.wordpress.com/2010/03/01/lasarfraga-ordinalskalor-till-dummies/

Så kort sagt, ja, det är inte helt rätt att använda ordinalskalor som kontinuerliga utfallsvariabler (alltså behandla dem som intervallskalor), men många gör det och jag tror det går bra för dig också!

Uppdatering 2010-03-16
Några litteraturtips: I den här artikeln av Susan Jamieson (2004) i tidskriften Medical Education diskuteras frågan. Hennes rekommendation är att man inte bör göra det om man vill vara korrekt.

Hon refererar också bland annat till den här artikeln av Thomas Knapp (1990) i tidskriften Nursing Research. Knapp är lite mer tillåtande, och menar att det kan vara befogat ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s