Läsarfråga: Koda som siffror eller som text

Q: Jag kodar en datamängd för hand, och jag undrar hur jag ska skriva in olika kategoriska variabler, som till exempel parti. Det finns väl kanske egentligen ingen anledning att numrera dem, eller? Går det lika bra med bokstavsförkortningar (lättare att avläsa)?

A: Jag skulle rekommendera att du ändå kodar in siffror, och sedan anger ”Value labels” för dem, dvs att 1 står för ”Fp”, 2 för ”M”, 3 för ”Mp” osv. Det är enklare att skriva in siffror än bokstavsförkortningar, och i statistikprogram fungerar siffror också bättre än bokstäver generellt. Om du ställer in att du vill se ”Value labels” i data editor så kan man ändå läsa ut labels i klartext. Klicka i ”View”–>”Value labels” så kommer det stå ”Mp” istället för 3 om du har skrivit in det som en value label.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s