Läsarfråga: Redovisa insignifikanta variabler i regressionsanalys

Q: Jag har gjort en multivariat regression på min beroende variabel ”Tillit”, och de oberoende variabler jag har är ”Arbetstillfredsställelse”, ”Kunskapsutbyte” och ”Engagemang”. Den oberoende variabeln ”Engagemang” har ingen signifikant påverkan på den beroende variabeln, och behöver därför inte diskuteras egentligen. Ska man ändå presentera den i sin regressionstabell, för att visa att man har testat den men att den inte var signifikant, eller är detta bara onödigt?

A: När det är en multivariat regression så tycker jag definitivt att alla ingående oberoende variabler ska redovisas. Även om den inte har någon egen signifikant effekt så kan den ju påverka de andra oberoende variablernas effekter. De är ju under kontroll för engagemang, och det framgår ju inte om man tar bort den. Så jag tycker att den ska med! Tolkningen av resultaten gör man ju i texten.

2 reaktioner till “Läsarfråga: Redovisa insignifikanta variabler i regressionsanalys

 1. Ska göra först en faktoranalys och sedan en regressionsanalys på faktorerna ledarstil och motivation. Vet dock inte hur jag ska gå tillväga.. Hjälp, någon?

  1. Hej Hedvig!
   Jag har tänkt skriva något om faktoranalys; ska se om jag kan göra det snart. Tills dess kan du läsa här till exempel:

   Klicka för att komma åt factor.pdf

   Det viktiga är i alla fall att du sparar de predicerade värdena från faktoranalysen och använder dem som beroende variabler i regressionsanalysen.

   Och regressionsanalys kan du ju läsa om här på bloggen!

   /Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s