Läsarfråga: Otymplig variabel

Q: I materialet har jag information för lön i timlön, vilket resulterar i en siffra för antal kronor varje individ tjänar i timmen. Det blir opraktiskt när jag vill använda informationen och försöker därför hitta ett sätt att dela in materialet i i nivåer. Alltså att nivå 1  = 38-78 kr, nivå 2= 79-130 kr osv.. Så exempelvis man kan se hur många kvinnor resp. män ligger i varje intervall.

Vet du hur jag kan göra detta på ett bra sätt??

A: Det går alldeles utmärkt. Det gör du genom att koda om variabeln till en ny variabel. Jag har faktiskt skrivit en guide till det på bloggen: https://spssakuten.wordpress.com/2010/01/10/omkodning-av-variabler/
Där finns det instruktioner och bilder som visar hur man gör. Du kodar alltså om olika ”range” i den gamla variabeln till värden i den nya variabeln.

Annars är det ganska bra att ha en kontinuerlig variabel, som är på intervallskalenivå (det är lika långt mellan varje steg på variabeln, alltså, det är lika stor skillnad mellan 24 och 25 kronor som mellan 35 och 36 kronor). Man kan då använda andra andra analystekniker. Till exempel kan du jämföra medelvärden för kvinnor och män istället. Du går då in på Analyze –> Compare means –> Means. I rutan ”Dependent list” klickar man i en eller flera beroende variabler, i det här fallet timlön. I ”Independent list” klickar man i de oberoende variablerna (som ska vara kategoriska), i det här fallet kön. Då får man se vilken medelinkomst män respektive kvinnor har. Busenkelt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s