Läsarfråga: Tolka logaritmerade variabler

Q: Jag gör en linjär regression och har loggat några av mina oberoende variabler eftersom de var alltför skeva. Nu har jag kommit till tolkningen och undrar lite över hur jag ska tolka mina b-värden. Jag har förstått att effekten av loggad x på min y-variabel är den som b-värdet visar. Samt att signifikans och riktning är densamma. Stämmer detta?

Dock undrar jag då om och i så fall hur jag kan tolka b-värdet i förhållande till det gamla x-värdet. Det vill säga, jag har en loggad x och dess effekt på y, men jag vill veta om jag kan använda detta b-värdet till att säga ngt om den ologgade x-värdet.

A: Du får då tolka det som att en procents ökning i den oberoende variabeln ger koefficienten/100 ökning i den beroende variabeln.

Loggad oberoende variabel: Procentuell förändring i den oberoende ger absolut förändring i den beroende.
1 procents ökning av den oberoende ger koefficienten/100 ökning i den beroende variabeln, i absoluta tal.

Loggad beroende variabel: Absolut förändring i den oberoende variabeln ger procentuell förändring i den beroende variabeln.
Ett stegs ökning i den oberoende variabeln ger koefficienten*100 procents ökning i den beroende variabeln.

Loggad oberoende och beroende variabel
: Procentuell förändring i den oberoende ger procentuell förändring i den beroende variabeln.
En procents ökning i den oberoende variabeln ger koefficienten procent ökning i den beroende variabeln.
Man kan läsa mer om tolkningen av logaritmerade variabler på den här sidan.

2 reaktioner till “Läsarfråga: Tolka logaritmerade variabler

  1. Hej! Jag behöver utesluta två försökspersoners resultat som jag har matat in i Data view när jag ska utföra ett ”Paired sample T-test”. Jag testade att ta bort de två från data view genom ”cut” från menyn, men då kan jag inte utföra t testet. Hur utesluter jag två försökspersoners data från mina beräkningar av ”paired sampled t-test”?
    Mvh Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s