Läsarfråga: Diagram med flera variabler på X-axeln

Q: Hur gör jag ett diagram där jag kan få in flera variabler på x-axeln? Dvs: jag har en ja/nej-fråga per variabel och vill lägga in alla fyra frågorna på x-axeln och count på y-axeln.

A: Ärligt talat vet jag faktiskt inte hur man gör detta i SPSS – det enklaste sättet tror jag är att ta fram den deskriptiva statistiken för de fyra variablerna i SPSS med hjälp av frekvenstabeller (Analyze –> Descriptive Statistics –> Frequencies) och därefter göra diagrammet i Excel. Då kan du ju till exempel göra ett stapeldiagram med fyra staplar som visar hur många (eller hur många procent) som svarade ”Ja” på varje fråga brevid varanda. Jag skulle själv ha skrivit i procentandelen som svarade ”Ja” eller ”Nej” snarare än antalet – antalet kan ju variera mellan frågor eftersom inte alla svarar på alla frågor i enkäter.

Man kan i SPSS göra grupperade histogram – dvs som gör ungefär det du efterfrågar, visar antalet som svarat ja och nej, fast inom olika grupper istället för olika frågor. Det gör man genom att klicka på fliken ”Groups/Points ID” i Chart Builder och sedan ”Columns panel variable”. Därefter drar man grupperingsvariabeln till rutan ”Panel”. Grupperingsvariabeln måste vara av nominal- eller ordinalskalekaraktär. Ett sådant diagram kan alltså till exempel visa fördelningen av svar bland kvinnor och män.

Om någon vet hur man gör ett histogram med flera olika variabler på x-axeln i SPSS får gärna berätta hur man gör i en kommentar till detta inlägg!

4 reaktioner till “Läsarfråga: Diagram med flera variabler på X-axeln

 1. Jag har använt mig av ett frågeformulär som heter SSP. SSP är ett formulär som handlar om olika personligheter. Det är sju frågor kring varje personlighet.
  Resultatet jag har nu, efter att använt mig av SPSS och excel (för diagramutformning), är en massa diagram som var för sig representerar olika personligheter med dess sju frågor på x-axeln. Det är fem olika personligheter jag har valt att undersöka vilket betyder fem diagram (plus samma antal diagram med skillnader mellan män och kvinnor).

  Det jag vill veta är om jag kan, via SPSS, få fram något slags medelvärde för varje personlighet. I slutändan vill jag ha en tabell med staplar som visar medelvärdet för t.ex. Psykisk Ångestbenägenhet, både för gruppen jag undersökt och normalpopulationen, och sen alla andra personligheter på samma sätt och på samma x-axel. Förstår ni hur jag menar?

  Går det att få fram ett p-värde om man sammanställer svaren till varje personlighet som ett resultat och inte sju?
  Bara för att påpeka det så är det första gången jag använder SPSS.

  1. Hej Amanda!
   Om jag förstår det rätt skulle du kunna göra ett index för varje personlighet. Du kan läsa mer om det här:
   https://spssakuten.wordpress.com/2010/05/03/lasarfraga-skapa-index/

   P-värdet, vad ska det visa? Ska det visa om undersökningspopulationen skiljer sig från normalpopulationen? Det borde gå med hjälp av One-sample T-test.

   Jag tror att det är enklast att göra diagrammen i Excel, särskilt om du ska ha med jämförelser från sådant som inte ligger i datamängden (normalpopulationens värden).

   Hoppas det var till någon hjälp!
   /Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s